Wednesday, February 13, 2013

ကန္စြန္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား.

သင့္အိမ္က ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္၊ ကန္ စြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း စသျဖင့္ ကန္စြန္းရြက္ကို ပင္တိုင္စံဟင္း
တစ္ခြက္လို မပါမျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ေကြ်းတဲ့အခါ "ဒီေန႔ လည္း ကန္စြန္းရြက္ပဲလား ကြာ" ဆိုၿပီး မညည္း တြားလိုက္ပါနဲ..႔။
ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ို
တင္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ သင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္ တစ္မ်ိဳး
ပဲျဖစ္ပါတယ္။

(၁) အိပ္ေရးဝ၀ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူ ဒါမဟုတ္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတဲ့သူေတြအတြက္

အိမ္သံုး သဘာဝေဆး တစ္လက္လိုမ်ိဳး အသံုးဝင္ပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္ေမာက်ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိ
လို႔ပါ။ ကန္စြန္းရြက္ ကို စားရင္ အခ်ိန္ ၾကာၾကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ အိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝေစ
တာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္ ၊ ကန္စြန္းရြက္မွာ အေလးခ်ိန္တူ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးဆပိုမို ပါဝင္ၿပီး

ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္မႈ က ၁၂ ဆ ပိုမ်ားကာ ကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကန္ဇြန္းရြက္ မွာ အမွ်င္
ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း လႈပ္ရွားမႈ ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစပါတယ္။
ကန္ဇြန္း ရြက္ကိုစားၿပီးခ်ိန္မွာ အူထဲရွိ အက္စစ္ဂုဏ္သတၲိကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ အူလမ္း ေၾကာင္း Flora မမွ်တမႈ
မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာ တားဆီး ေပးတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာကြ်မ္း

က်င္သူေတြက ယံုၾကည္ၾကသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြအတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္ဟာ
ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြကို သက္ သာေစသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္လည္း တျခား
အစားအေသာက္ေတြေနရာမွာ အစားထိုး စားသင့္တဲ့ အစာပဲျဖစ္ ပါ တယ္။

(၄) သြးဖိအားကို ထိန္းေပးပါတယ္ေသြးတိုးေနသူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ေသြးဖိအားေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ ဟာ ေသြးေၾကာထဲရွိ အဆီေတြ ကင္းေဝးေစေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။

(၅) သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္မွာကယ္လိုရီပါဝင္မႈနည္းၿပီး ဗီတာ

မင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ဆလဖာ၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ အိုင္အိုဒင္း နဲ႔ သံဓာတ္တို႔ပါဝင္
တာေၾကာင့္ သိုင္းရြိဳက္ ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈျမင့္
မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သလို ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။

(၆)ရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္ကန္စြန္းရြက္ကိုသုပ္ၿပီးစားတာေၾကာင့္ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊အေအးမိတာ၊ေခ်ာင္း

ဆိုး တာ နဲ႔ ေလျပြန္ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏို အက္စစ္အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ
အဆိပ္တားအာနိသင္ ၊ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္၊ ဆီးသြားေစတဲ့အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြကို
ရရွိေစပါတယ္။

(၇) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

(၈) အဆိပ္ေျပေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္ကို အဆိပ္ေျပေစတဲ့ေဆးတစ္လက္လိုအသံုးျပဳၾကပါတယ္။အစားမွားတာေၾကာင့္

ေအာ့အန္ တဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ
ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ကင္းစင္ေစတာေၾကာင့္ ေရာဂါမ်ားစြာ၊အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕ တျခားက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ့-

(က)အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(ခ)ေခါင္းကိုက္တာ၊ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
(ဂ)ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပားျပႆနာေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
(ဃ)အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
(င)နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ဒါေတြေႀကာင့္ ေနတုိင္းစားေနတယ္ဆိုၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ ဂုဏ္ယူေၿပာႀကားေပးလုိက္ပါလား ခင္ဗ်ာ ...

(ေကာင္းလြန္လုိ ့ ေနတုိင္းေတာင္ စားသင့္ပါသည္လုိ ့အႀကံၿပဳ ့ပါသည္ )

0 comments:

Post a Comment