Sunday, June 9, 2013

ေလပြျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္တဲ့ အစားအစာ (၆)မ်ိဳး



ေလပြျခင္း (Bloating)က က်န္းမာေရး ျပႆနာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မ်ိဳး႐ိုး ဗီဇႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ား ေသာက္သံုး ေနရျခင္း စေသာ
အေၾကာင္းရင္း မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။



သို႔ေသာ္လည္း ကြ်ႏု္ပ္တို႔ စားလိုက္တဲ့ အစားအစာေတြ ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ကြ်ႏု္ပ္တို႔ဟာ က်န္းမာရးနဲ ့ညီ
ညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြကို စားေသာ္လည္း ပန္းေဂၚဖီစိမ္းနဲ႔ႏို႔စတဲ့ အစားအစာတခ်ိဳ႕ေၾကာင့္ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစၿပီးခႏၶာ
ကိုယ္မွာ သက္ေသာင့္ သက္သာ မရွိဘဲ မအီမသာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာ၆ခုကို
ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။



(၁) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း


ဗီတာမင္ေတြ၊ အမွ်င္ေတြ အျပည့္ ပါေသာ္လည္းပန္းေဂၚဖီစိမ္းကေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစပါတယ္။ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကိုျဖည္းျဖည္း
ခ်င္း စားျခင္းျဖင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္း ဓာတ္ေငြ႕ ထုတ္လႊတ္မႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။



(၂) သဘာဝမဟုတ္တဲ့ အခ်ိဳေတြ



ကယ္လိုရီ မတက္ေစေသာ္လည္း ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ ေစတဲ့ သၾကားဓာတ္ အယ္လ္ကိုေဟာ ေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္
သဘာဝ မဟုတ္တဲ့ အခ်ိဳတုေတြ စားသံုးျခင္း ကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ၊ ဒါမွမဟုတ္ လံုးဝ ေရွာင္လိုက္ပါ။



(၃) ပီေကဝါးျခင္း



ပီေကဝါးျခင္းက အစာေၾကေစၿပီး သြားေတြကို ျဖဴေစေသာ္လည္းအပိုေလေတြကို အစာေျခစနစ္လမ္းေၾကာင္းထဲသို႔မ်ိဳခ်မိ
သလိုျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပီေက ကို ျဖည္းျဖည္း ဝါးၿပီး အပိုေလေတြ ဝင္လာမႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။



(၄) ပန္းေဂၚဖီ



အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေစတဲ့ ပန္းေဂၚဖီဟာ အရမ္း ေကာင္းတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ျဖစ္ၿပီး တစ္ႏွစ္ ပတ္လံုးလည္းရရွိႏိုင္ပါ
တယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္က ဗိုက္ထဲမွာ စူးစူး ေအာင့္ေအာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာမ်ိဳး ကိုလည္းျဖစ္ေစပါတယ္။
ဝါးစားပါ သို႔မဟုတ္ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။



(၅) ကာဗြန္ထည့္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ အမ်ိိဳးမ်ိဳး


တခ်ိဳ႕နာမည္ႀကီး ဆိုဒါေတြက အစာေျချခင္းမွာ ကူညီေသာ္လည္း  ေလပြျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။သင့္ရဲ႕ အစာ
ေျခစနစ္ လမ္းေၾကာင္းကို ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အျမႇဳပ္ေတြပါတဲ့ အရည္ေတြ ေသာက္ျခင္းကို ကန္႔သတ္ပါ။



(၆) ႏို႔



ဗီတာမင္ေတြ၊ အာဟာရေတြ အမ်ားႀကီးျပည့္ ေနေသာ္လည္း ႏို႔က ေလပြျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ့ အဓိက အစား အစာတစ္ခုပါ။
Lactose ႏို႔၊ သၾကား မပါတဲ့ ႏို႔ဒါမွမဟုတ္ Almond ႏို႔ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏို႔ရဲ႕အရသာ မေပ်ာက္ေစဘဲေသာက္သံုးႏိုင္ပါ
တယ္။

0 comments:

Post a Comment